Lähtökohtaisesti yrittäjäksi voi ryhtyä ilman minkäänlaista opiskelua. Käytännössä yrittäjä tekee osaamisestaan itselleen ammatin, ollen samalla itsensä työnantaja. Osaamisen yrittäjä on voinut oppia harrastuksiensa tai aiemman työnsä kautta, joten välttämättä edes osaamisen kerryttämiseen yrittäjän ei ole tarvinnut opiskella. Se on kuitenkin alakohtaista, tarvitseeko yrittäjä virallisen todistuksen siitä, että hän on pätevä harjoittamaan kyseistä ammattia.
Yrittäjyyden opiskelu
Mitä tulee kuitenkin itse yrittäjyyden opiskeluun, ei asia ole yhtä mustavalkoinen. Yrittäjyys ei itsessään ole ammatti ja se mitä yrittäjyyden harjoittaminen ylipäänsä vaatii, riippuu pitkälti yritettävästä toimialasta. Yrittäjyyteen liittyviä kursseja ja opintoja on tarjolla monissa paikoissa, kuten ammattikorkeakouluissa ja erilaisissa opistoissa. Aloittaessaan yritystoiminnan onkin hyvä joko omatoimisesti tai opintojen kautta hakea tietoa kaikista yrittämiseen liittyvistä virallisista velvoitteista. Yrittäjäopinnoissa keskitytään yleensä vahvasti yrittämisen hallinnollisiin puoliin, sillä yrittäjäopinnot ovat yleensä kaikille avoimia ja samalla kurssilla voi olla yrittäjiä usealta eri toimialalta aina kampaajasta kiinteistönvälittäjään. Yritysopinnot keskittyvät usein yritystoiminnan suunnitteluun ja käynnistämiseen liittyviin asioihin.
Opiskelemalla yrittäjyyttä, tuleva yrittäjä saa realistisen käsityksen siitä, mitä yrittäminen on. Toki yrityksen voi perustaa muutamassa minuutissa hakemalla itselleen toiminimeä, mutta on erittäin suositeltavaa, että tuleva yrittäjä ottaisi asioista selvää ennen kuin hyppää yrittäjyyden maailmaan. Palkansaajana on helppo käydä töissä, kun työnantajalla on velvollisuutensa ja ammattiliitosta saa apua tarvittaessa, mutta yrittäjänä sitä on itsensä herra niin hyvässä kuin pahassa. Yrittäjänä pitää itse tietää työnantajan velvollisuudet ja esimerkiksi tuntea yritysverotus, jotta yritystoiminta lähtee rullaamaan oikeilla raiteilla. Toisaalta, vaikka yrittäjä opiskelisi yrittäjyyden hallinnolliset velvoitteet läpikotaisin, ei se takaa, että yrittäjä osaisi yrittää omaa liikeideaansa.
Kaikkea ei voi lukea kirjasta
Hallinnollisen puolen lisäksi yrittäjän pitää saada itselleen asiakkaita, ellei hän ole onnekas ja omaa valmista asiakaskuntaa jo ennen yrittäjäksi ryhtymistä – mikä on hyvin epätodennäköistä. Ei siis riitä, että yrittäjä on opiskellut yrittämisen hallinnollisen puolen, osaa valmistaa tarjoamansa tuotteen tai palvelun, vaan yrittäjän pitää osata myös myydä ja markkinoida omaa osaamistaan, jotta yritykselle tulee liikevaihtoa. Yrityksen kasvaessa, yrittäjän tarvitsee mahdollisesti palkata työntekijöitä, jolloin hänestä tulee myös esimies. Yrittäminen on siis erittäin laaja kokonaisuus, jonka osia voi opiskella. Jokainen yritys ja yrittäjä ovat kuitenkin omanlaisensa, eikä ole realistista olettaa, että yrittäjät toimisivat kaikkialla samalla lailla. Toinen yrittäjä tekee työtä tasan 8 tuntia päivässä ja toinen vuorokauden ympäri. Lopputulos voi molemmilla yrittäjillä olla sama, mutta matka kohti päämäärää on yrittäjillä heidän omissa käsissään. Yhteenvetona voisikin sanoa, että vaikka lukisi kaikki maailman yritysoppaat ja kävisi kaikki maailman yrityskurssit läpi, oppii yrittämisen vasta kun lyö kädet saveen ja ryhtyy töihin.
Leave a Reply