Suomi matkailukohteena: kaupungit

with Ei kommentteja

Tässä artikkelissa esitellään joitain tunnettuja kaupunkilomakohteita Suomessa. Löydätkö kenties kohteen, johon et ole vielä itse tutustunut?

Naantali

Varsinkin kesäkaupunkina tunnettu Naantali on oivallinen matkakohde vaikkapa lapsiperheelle. Muumimaailma ja Naantalin kylpylä lienevät tunnetuimmat vierailukohteet kaupungissa. Muutenkin Naantali on helppo kohde perheille, sillä kompaktin kokonsa vuoksi paikasta toiseen pääsee helposti kävellen. Naantalin vanha kaupunki on nähtävyys jo itsessään.  Naantali sijaitsee Varsinais-Suomen rannikolla ja sillä on myös kauniit saaristomaisemat. Kesäkaudella esimerkiksi maksuttomilla yhteysaluksilla pääsee ihailemaan saaristoa.

Porvoo

Porvoo on kaunis ja pieni, reilun 50 000 asukkaan kaupunki Uudenmaan maakunnassa etelärannikolla. Se on helppo päiväretkikohde esimerkiksi pääkaupungissa Helsingissä lomailevalle. Kaupungin nähtävyyksiä ovat mm. Vanha Porvoo, Runebergin kotimuseo ja Porvoon tuomiokirkko. Veneily ja mökkeily on suosittua Porvoon rannikkoalueella. Vain noin seitsemän kilometrin päässä Porvoon keskustasta on Haikon kartano, joka on tunnettu hotelli- ja kylpyläpalveluistaan.

Turku

Turku on Varsinais-Suomen maakunnan pääkaupunki, joka sijaitsee Aurajoen varrella. Asukkaita kaupungissa on vajaa 200 000, ja se on myös suosittu matkakohde varsinkin kesäisin. Turun arvioidaan olevan Suomen vanhin kaupunki ja sen historia ulottuu 1200-luvulle saakka. Merkittäviä nähtävyyksiä ovat mm. Turun linna ja tuomiokirkko. Perinteiseen kyläelämään ja kädentaitoihin voi tutustua Kuralan kylämäen museossa ja Luostarinmäen käsityöläismuseossa.

Vanha Rauma

Turusta alle sata kilometriä ylöspäin ajettaessa tullaan Rauman kaupunkiin, jossa on noin 40 000 asukasta. Eteläisessä Satakunnassa sijaitsevan kaupungin historia ulottuu 1400-luvulle asti. Kaupungissa on kaksi UNESCOn maailmanperintökohdetta: Vanha Rauma ja pronssikautinen kalmistoalue Sammallehdenmäki. Vanhassa kaupungissa on lukuisia museoita, kauppoja ja ravintoloita. Rauma on tunnettu varsinkin pitsinnypläyksestään, jota esitellään vuosittaisilla Pitsiviikoilla.

Kuopio

Kuopio on Pohjois-Savon maakuntakeskus Kallaveden rannalla ja siellä asuu noin 117 000 asukasta. Kuopio on tunnettu varsinkin murteestaan, kalakukoistaan ja Puijon näköalatornista.  Kahteen ensiksi mainittuun voi tutustua kaupunkielämän keskuksessa eli Kuopion torilla, missä toimii myös vanha ja tunnelmallinen kauppahalli. Kuopio on tunnettu myös jokakesäisistä viinijuhlistaan. Kuopion satamasta pääsee kesäaikaan helposti risteilemään vaikka Savonlinnaan ja Lappeenrantaan asti. Voit tutustua vaikka useampaan kaupunkiin ja upeisiin Järvi-Suomen maisemiin niiden varrella.

Helsinki

Viimeisenä muttei suinkaan vähäisimpänä on pääkaupunki Helsinki. Moni turisti aloittaakin Suomen-kiertueensa tästä kaupungista. Pääkaupunki tarjoaa monia merellisiä elämyksiä, joista yksi tunnetuimmista on historiallinen Suomenlinnan saari. Saarelle pääsee kätevästi keskustasta lautalla vain 20 minuutissa, ja kesäisin se on suosittu ulkoilu- ja piknikpaikka. Myös esimerkiksi Pihlajasaari ja Seurasaari ovat helposti saavutettavissa. Monilla Helsingin saarilla on kesäisin hyvät ravintola- ja kahvilapalvelut sekä uimarannat. Jos taide- ja kulttuurielämykset kiinnostavat, löytyy keskustasta useita, toisistaan vain kivenheiton päässä sijaitsevia museoita, kuten Ateneum, Kiasma, Kansallismuseo ja Helsingin kaupunginmuseo.