Miksi perustaa toiminimi?

with Ei kommentteja

Toiminimi on erinomainen yritysmuoto, etenkin aloittelevalle yrittäjälle. Toiminimiyrittäjyys on sopivaa liiketoiminnalle, joka on pienimuotoista ja jonka tulot perustuvat pääosin yrittäjän omaan työpanokseen. Moni yrittäjäksi haluava opiskelija perustaakin toiminimen opiskeluaikanaan. Myös päätoimisen yrittäjyyden aloittaminen toiminimellä on usein varteen otettava vaihtoehto pienyrittäjien kohdalla.

Toiminimen voi perustaa lähes kuka tahansa. Suomessa yksityisenä elinkeinonharjoittajana voi toimia henkilö, joka asuu pysyvästi Euroopan talousalueella. Lisäksi toiminimen perustaminen on halpaa ja helppoa verrattuna esimerkiksi osakeyhtiön perustamiseen. Yksityishenkilönä on mahdollista käydä kauppaa vain pienissä määrin, mutta yrittäjänä kaupankäyntiä ja sitä myötä liiketoiminnan tulosta voi kasvattaa. Lisäksi toiminimiyrittämiseen liittyviä kuluja ja hankintoja voi vähentää verotuksessa, mitä ei yksityishenkilönä voi tehdä. 

Toiminimen perustaminen

Toiminimen perustaminen kaupparekisteriin maksaa vuonna 2020 verkossa 60 € ja paperilomakkeella 115 €. Verkossa toiminimen perustamisilmoituksen täyttäminen vie noin 15 minuuttia ja lomakkeen käsittelyaika toisessa päässä on muutama päivä. Toiminimiyrittäjän ei kuitenkaan aina tarvitse liittyä kaupparekisteriin, mutta vain jos seuraavat ehdot täyttyvät. Välttääkseen kaupparekisterin, yritystoimintaa varten ei ole pysyvää, omasta  asunnosta erillistä toimitilaa. Toiminimen alla ei myöskään ole töissä muita kuin toiminimiyrittäjän perheejäseniä eikä harjoitettava elinkeino ole luvanvaraista. Mikäli toiminimiyrittäjä ei rekisteröidy kaupparekisteriin, voi hän tehdä perustamisilmoituksen paperilomakkeella maksutta. Toiminimen perustaminen käy siis käden käänteessä. 

Toiminimiyrittäjän talous

Mikäli liiketoiminta on pienimuotoista ja liikevaihto jää alle 10 000 €, ei toiminimen tarvitse ilmoittautua arvonlisäverovelvolliseksi. Mitä puolestaan tulee tuloverotukseen, ovat kaikki toiminimen tulot toiminimen haltijan henkilökohtaisia tuloja ja ne myös verotetaan sellaisina. Mikäli toiminimen tulos jää suhteellisen pieneksi, se kannattaa vaatia verotettavaksi kokonaan ansiotulona. Vaatimuksen voi tehdä toiminimen veroilmoituslomakkeessa.

Toiminimiyrittäjälle myös kirjanpidon hallinnointi on helpompaa kuin suuryrityksille. Toiminimiyrittäjälle riittää yhdenkertainen kirjanpito, mitä toiminimiyrittäjän on mahdollista hoitaa itse. Mikäli kuitenkin liiketoimintaan liittyy runsaasti kuitteja tai muita tositteita, kannattaa kääntyä maksullisen kirjanpitäjän puoleen.

Toiminimiyrittämiseen liittyviä huomioita

Vaikka yrittäjäksi ryhtyvä ei varmasti mieti yritystoiminnan lopettamista, niin on hyvä olla tietoinen, että toiminimen lopettaminen on verrattain varsin nopea ja helppo operaatio. Homma toimii myös toiseen suuntaan, eli toiminimiyrittäjyydestä on tarvittaessa helppo siirtyä myös osakeyhtiömuotoon.

Toisin kuin osakeyhtiössä, toiminimiyrittäjyydessä taloudelliset riskit ovat yrittäjän henkilökohtaisia riskejä. Toiminimiyrittäjän tuleekin ajatella yrityksen varoja henkilökohtaisina varoinaan ja tehdä niin ostoja, sopimuksia kuin taloudellisia päätöksiäkin sillä periaatteella, mitä tekisi omilla rahoillaan.

Kun toiminimi on perustettu, on perustajasta tullut yrittäjä. Tämä on tärkeää ymmärtää etenkin erilaisia tukia hakiessaan. Mikäli sivutoiminen toiminimiyrittäjä jää työttömäksi palkkatyöstään, saattaa toiminimi vaikuttaa tässä tilanteessa työttömyyskorvaukseen. 

Leave a Reply