Suomi matkailukohteena: luontokohteet

with Ei kommentteja

Suomi on tunnettu puhtaasta luonnosta: tuhansista järvistä, metsistä ja Lapin tuntureista. Tässä artikkelissa esitellään joitain luontokohteita, joista Suomeen suuntaava matkailija löytää varmasti itselleen sopivia vaihtoehtoja. Mukana on sekä erätaitoja vaativia kohteita että helpompia rantakohteita.

Urho Kekkosen kansallispuisto

Jos mielii patikoimaan Lappiin, Urho Kekkosen kansallispuisto on yksi tunnetuimmista ja samalla Suomen toiseksi suurin kansallispuisto (pinta-ala 2550 neliökilometriä). Puistossa on monipuolisia vaellusreittejä: sekä aivan aloittelijallekin sopivia vaihtoehtoja puiston länsiosissa, että pidempiä ja vaativampia erämaareittejä. Yleensä vaellukset aloitetaan Kiilopään tunturikeskukselta.

Hossan kansallispuisto

Hossan kansallispuisto sijaitsee Suomussalmella, Venäjän rajan tuntumassa Kainuussa. Puistossa on kaikkiaan 130 järveä ja lampea, joissa voi uida, meloa ja kalastaa. Merkittyjä polkuja on laaja, yhteensä noin 90 kilometrin pituinen verkosto. Kooltaan retkeilyalue on 90 neliökilometriä. Retkeilijöitä palvelee Hossan luontokeskus, jonka sivuilta löydät lisää tietoja Hossan tarjoamista reiteistä.

Koli

Koli edustaa suomalaista kansallismaisemaa parhaimmillaan. Se on Pohjois-Karjalan korkein vaara Pielis-järven rannalla, Itä-Suomessa. Kolin korkeus merenpinnasta on 347 metriä. Kolin kansallispuiston alueella retkeilijöitä palvelee luontokeskus Ukko.

Hailuoto

Hailuoto sijaitsee Oulun edustalla ja se on yksi parhaista saaristolaistunnelman ja rantaelämyksen yhdistävistä kohteista Suomessa. Hailuodossa on pitkiä hiekkarantoja ja dyynejä, joista tunnetuin on Marjaniemen uimaranta. Oman tunnelmansa luovat Hailuodon majakka ja kalastajamökit. Hailuodon saarella pääsee kesällä ilmaisella lautalla Oulunsalon satamasta. Rannan lisäksi Hailuodossa on vuokrattavia mökkejä ja mahdollisuus patikointiin.

Yyteri

Porin Yyteri on tunnettu kuusi kilometriä pitkästä hiekkarannastaan ja dyyneistään. Rannalla oleilun lisäksi on mahdollista nauttia Yyterin kylpylähotellin altaista ja muista palveluista. Tarjolla on myös aktiivilomailijalle sopivaa tekemistä, kuten melontaa, golfia, purjelautailua ja seikkailupuisto.

Ahvenanmaa

Pyöräilijän kannattaa suunnata vaikka kesäiselle Ahvenanmaalle, joka tarjoaa hienot saaristomaisemat ja tasaisen ajomaaston. Ahvenanmaalle pääsee helposti Viking Linen lautoilla Helsingistä ja Turusta – pyörän kanssa tai ilman. Ahvenanmaan saaristoon kuuluu yhteensä yli 6 000 saarta, joista 60 on asuttuja. Pääkaupunki on Maarianhamina, missä asuu noin 11 700 ihmistä. Kaupunki on suosittu lomakohde varsinkin kesäisin, siellä voi majoittua sekä useissa hotelleissa että Gröna Uddenin leirintäalueella.